top of page

BESPLATNA DOSTAVA ZA PORUDŽBINE PREKO 5000 DINARA

Solidol (Topovska mast)

Updated: Feb 3




Solidol (od lat. solidus – gust i oleum– ulje, ranije zvano „tovot“) – mast koja se dobija zgušnjavanjem industrijskih ulja srednjeg viskoziteta sa kalcijumskim sapunima viših masnih kiselina. Ima radnu temperaturu do 70°C. U pore




đenju sa litijumskim mastima, teže se ispire vodom. Zbog toga se uglavnom koristi u mehanizmima koji rade u vlažnim uslovima (poljoprivredne mašine, itd.), a nisu izloženi toploti.


Solidol izgleda kao homogena mast bez grudvica, od svetlo žute do tamno braon boje.


Solidolise koriste ne samo za podmazivanje mašina i mehanizama, već iu medicinske svrhe.


U hortikulturi postoji pozitivna praksa korišćenja solidola „u čistom obliku“ umestokalemarskog voska prilikom kalemljenja i orezivanja drveća.


Sastav solidola

Solidoli se dele na:

masne

za njihovo zgušnjavanje se koriste masne kiseline ulja biljnog porekla

sintetičke

u njihovoj proizvodnji se koriste sintetičke masne kiseline

medicinske

koji su osnovna baza za proizvodnju masti protiv psorijaze i drugih kožnih bolesti u farmaceutskoj industriji.

Medicinski solidol nikako nije prečišćeni tehnički, kao što se obično misli. Iakoje tehnologija proizvodnje obe supstance ista, medicinski solidol ima potpuno drugačiji sastav. Tehnički solidol može sadržati supstance opasne po ljudsko zdravlje.


Medicinski solidol čini 90% sastava gotovih lekovitih masti. Delovanje ovih lekova zasniva se na njegovim svojstvima. Za proizvodnju masti može se koristiti i emulzioni solidol. U stvari, to je emulzija “ulje mineralnih destilatnih ulja emulgovanih krečnim mlekom-voda”.


Solidol za lečenje dermatoloških oboljenja je mešavina tehnoloških ulja koja su prethodno industrijski obrađena i izložena visokim temperaturama tokom dužeg vremena dok masa ne postane homogena, maksimalno gusta i plastična.


Da bi se postigao efekat viskoznosti, tehničkim uljima se dodaju soli kalcijuma i mešavine masnih kiselina koje daju solidolu stabilan oblik. Solidol namenjen za lečenje zahvaćenih područja kože ima braon ili tamno žutu boju. Supstanca odbija vodu.


Medicinski solidol sadrži komponente kao što su soli kalcijuma ili sapun na njihovoj bazi – 18%, alkalna jedinjenja – 0,2%, voda – 3%. Ostali komponenti su tehničke vrste ulja, koje su pre odvijanjaciklusaindustrijske obradebili otpad prerade nafte, ili su petrohemijski proizvodi.


Osobine i sastav masti nabazi solidola

Masti na bazi solidola se koriste više od 80 godina, otprilike od sredine prošlog veka. Prema recenzijama korisnika, ovo je najpopularnije sredstvo za lokalni tretman psorijaze.


Njihova upotreba obezbeđuje sledeće efekte:

smanjenje ljuštenja kože;

prestanaksvraba i peckanja;

postepeno smanjenjje površinelezija;

ubrzanaepitelizacija pogođenih područja;

pojačanjeprocesa normalnog formiranja keratinskog sloja na ulcerativnim i erodiranim površinama (keratoplastični efekat).

Danas se u medicini koristi dosta proizvoda na bazi solidola. Njihova efikasnost zavisi od aktivnih supstanci koje ulaze u sastav masti, ali značajnu ulogu igra i sama baza (da li je solidol sintetički ili masni, kao i stepen njenog prečišćavanja).




Sastav masti uključuje mineralne i biljne komponente (na primer, mast Super-psori krema, PsoriNorm, Kartalin).

Poslednja opcija je najpoželjnija, zbog kompleksnog dejstva na kožu mineralnog kompleksa solidola i biljnih sastojaka. Idealno je kada se u recepturi solidolu doda inaftalan (posebna vrsta ulja koja ojačava i obogačuje mineralni kompleks solidola).




306 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page